Elektriciteitskabels in de woonkamer wegwerken

Elektriciteitskabels in de woonkamer wegwerken

U kent het probleem waarschijnlijk wel: u heeft net uw woonkamer ingericht of opnieuw ingericht. U heeft daarbij nieuwe apparaten geïnstalleerd, en daarbij zijn er weer veel kabels bijgekomen in de woonkamer. Om te voorkomen dat elektriciteitskabels in het zicht liggen en dat u er over struikelt, kunt u de elektriciteitskabels wegwerken. Dit kan op diverse manieren worden gedaan. We leggen hier uit wat u allemaal kunt doen.

Verschillende manieren om weg te weken

Uw elektriciteitskabels wegwerken kan dus op verschillende manieren. De ene manier vereist wat meer werk dan de andere, maar levert vaak wel een mooier afgewerkt geheel op. De meest gekozen manieren om elektriciteitskabels weg te werken zijn: het frezen van een gleuf in de muur waar u de kabels doorheen legt. Dit wordt meestal gedaan door een buis in de gleuf te plaatsen. De simpelste manier is waarschijnlijk om een gat in de muur te boren en de kabels zo door een andere kamer te laten lopen. Maar hier lost u uiteindelijk het probleem niet mee op. Het is daarom beter om kabelgoten of holle plinten plaatsen. Dit zorgt voor een goede wegwerking én een goede afwerking.

Holle plinten plaatsen

Met holle plinten haalt u een product in huis waarmee u zowel de kabels goed wegwerkt als een stijlvolle afwerking voor elkaar krijgt. Holle plinten bestaan eigenlijk uit twee zorgvuldig aan elkaar gemaakte onderdelen: de eigenlijke plint en een achterlat. Tussen deze onderdelen is een ruimte waar kabels gemakkelijk doorheen passen. Omdat ze verkrijgbaar zijn in bijna elke laminaatkleur, passen holle plinten eigenlijk in elke kamer. Heeft u meerdere vervelende hoeken in de kamer? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn namelijk binnen- en buitenstukken verkrijgbaar waarmee u het geheel mooi afwerkt.

De stappen

De plint en de achterlat kunt u aan de muur bevestigen met lijm of met spijkers / schroeven. Gaat u eenmalig kabels in de holle plint toevoegen, dan kunt u het beste voor lijm kiezen. Zo blijft de afwerking mooi. Wilt u de mogelijkheid hebben om later nog meer kabels toe te voegen, dan zijn spijkers of schroeven een beter alternatief. Om er zeker van te zijn is het belangrijk om van tevoren de plinten op de juiste maat te zagen. Niets is vervelender dan dat u er achteraf achter komt dat u teveel van uw plint hebt afgezaagd. Als u met lijm werkt is het belangrijk om genoeg dotten lijm aan te brengen. Tot slot klopt u de plint aan met een hamer. Hiervoor gebruikt u een latje dat u tegen de plint aanlegt om beschadiging te voorkomen.

Alternatieven

In plaats van holle plinten kunt u ook kiezen voor wandgoten, vloergoten of zelfklevende kabelgoten. Deze oplossingen worden steeds vaker als alternatief gezien. Gaat u uw elektriciteitskabels wegwerken, dan is het te overwegen deze methoden te gebruiken.

Een elektricien inschakelen

Heeft u twee linkerhanden? Dan is het wellicht verstandiger om een elektricien in te schakelen. Via Hijink komt u direct in contact met een elektricien. De elektriciens zijn operatief in heel Nederland, er bevindt zich dus altijd een vakman bij u in de buurt.