plavuizen leggen op een betonvloer

Bij het inrichten van het huis is het kiezen van de juiste vloerbedekking altijd één van de eerste keuzes. Vaak wordt gekozen uit één van de volgende alternatieven: plavuizen op betonvloer, laminaat op betonvloer of tapijt. We bespreken hier de eerste methode: plavuizen op betonvloer. Plavuizen leggen is een klus die u als doe-het-zelver goed kunt doen. Het is niet zo eenvoudig als het plaatsen van vloertapijt, maar u hoeft er ook zeker geen professionele klusser voor te zijn. Plavuizen leggen is een klus die u met een goede voorbereiding goed kunt doen.

De voorbereiding

Om goed van start te gaan is het allereerst belangrijk dat u de juist gereedschappen en benodigdheden in huis heeft. Als het goed is heeft u van tevoren al mooie plavuizen uitgekozen. Hierbij is het verstandig om tegels van enige kwaliteit te kiezen. Het komt namelijk wel eens voor dat mensen plavuizen van slechte kwaliteit kopen. Die tegels raken dan snel beschadigd (soms zelfs al tijdens het leggen). Voordat u begint is het belangrijk om te controleren dat de vloer helemaal glad is. Als dit niet het geval is, gaat het heel moeilijk worden om de plavuizen te leggen.

Benodigdheden voor het leggen van plavuizen

Naast de tegels zelf zijn er diverse gereedschappen die u nodig heeft. De belangrijkste hiervan zijn: rolmaat, potlood, waterpas, voegkruisjes, rubberen hamer, harde spons, tegellijm, tegelsnijder, voegkruisjes en lijmkam. Van tevoren kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel van uw tegels u gaat nodig hebben. Toch is het belangrijk om eerst een goed ontwerp te hebben. De tegelsnijder zult u ongetwijfeld gaan gebruiken, maar het zou mooi zijn om dit tot een minimum te beperken.

Het plaatsen van de tegels

De eerste tegels die u gaat plaatsen zijn de zogeheten passtukken. Deze komen altijd aan de rand van de vloer. Dit zorgt er namelijk voor dat u daarna gemakkelijk verder kunt werken aan de klus. De passtukken zullen hoogstwaarschijnlijk de enige tegels zijn die met de tegelsnijder worden aangepast. Na de passtukken is het verstandig om eerst een proefrij te plaatsen. Zo komt u er achter of het met de marges goed zit, of dat u misschien wat moet aanpassen of meer tegels nodig heeft. Pas daarna gaat u werken met lijm. Dit kan poederlijn of pastalijm zijn.

Voegen en opruimen

Heeft u alle rijen geplaatst, dan bent u nog niet helemaal klaar. De lijm is een goed begin om de tegels op de plek te houden, maar het is beter (en mooier) om ook nog te voegen. Het is belangrijk dat u hiervoor een goed voegmiddel kiest, zodat de tegels mooi op hun plek blijven. Als u klaar bent met de klus kan er een laag voegmiddel zijn achtergebleven. Dit is weg te halen met een harde spons, of anders met een effectief reinigingsmiddel.

De vakmannen van Delta BV

Heeft u hulp nodig bij het leggen van plavuizen leggen op een betonvloer? Vraag dan meer informatie aan via de website van de tegelzetters van Delta BV. Het tegelbedrijf heeft ruime ervaring op het gebied van tegels.