Meest voorkomende vragen bij het gebruik van isolatieglas
Isolerend glas is een geweldige uitvinding, waar veel voordelen aan kleven. Zoals de naam al suggereert, isoleert dit type glas veel beter dan een doorsnee raam. Daardoor hoef je minder te stoken – en bespaar je uiteindelijk veel geld. Toch zijn er ook enkele veelgehoorde vragen en klachten die gepaard gaan met het gebruik van isolatieglas. Omdat het isolerend glas bestaat uit twee lagen, is de constructie iets meer kwetsbaar. Bovendien heeft het een iets ander effect in de woning, omdat het licht van buiten er op een andere manier door gefilterd wordt. Zit je met een vraag over isolatieglas of heb je een klacht, dan kun je hier lezen hoe dat komt – en natuurlijk ook of er een oplossing voor te vinden is. Kom je er niet uit? Moerstee Glas staat je graag te woord.
Condensvorming: een veel voorkomende klacht
Isolatieglas houdt de warmte veel beter vast dan normaal glas, omdat het bestaat uit meerdere lagen, waar lucht tussen zit. Door die ruimte (die overigens niet vacuüm is, zoals men vaak denkt) wordt er veel minder snel energie afgegeven aan de buitenlucht. Dit creëert echter ook enkele problemen. Het meest voorkomende probleem dat optreedt, is condensvorming. Bij normaal glas kan dat soms ontstaan aan de binnen- of buitenkant: door temperatuurverschillen condenseert het vocht in de lucht op het glas. Condens is dan geen probleem: het is gewoon vocht, dat je met een doekje weg kunt vegen als het ontstaat. Maar bij isolatieglas loop je het risico dat er condens vormt tussen de glaslagen in. Als er vocht tussen de glazen komt, kan je dit niet verwijderen. Na enige tijd zal dit lelijke witte strepen achterlaten tussen de ramen, en het zicht beperken. Dit gebeurt overigens alleen als het glas ‘lek’ is: er is dan dus sprake van een fout of van achterstallig onderhoud. Ook kan dit optreden als het isolatieglas oud is (na 20 jaar).
Wat zijn toch die kleurvlekken?
Omdat isolatieglas anders in elkaar zit dan gewoon glas, is de kleurbeleving in huis ook iets anders. Dat komt omdat het licht op een andere manier gefilterd wordt: de glasplaten zijn dikker en het licht wordt op een andere manier gebroken. Het kan dus zijn dat je in huis merkt dat er een (subtiel) kleurverschil in het licht is. Bij het nieuwste isolatieglas is dit overigens nauwelijks merkbaar. Isolatieglas kan ook leiden tot een optische illusie, waarbij als het ware een ‘olievlek’ vormt op het raam. Dit is een natuurkundig verschijnsel, dat interferentie heet. Bij een bepaalde lichtval kun je deze vlek zien, die zich een beetje zal verplaatsen als je op het raam drukt. Dit is geen fout, en er is helaas weinig aan te doen. Veel last zal je hier waarschijnlijk niet van hebben, want interferentie komt alleen voor bij een specifieke lichtval. Meer informatie nodig? Comeg adviseert.