Zelf ramen plaatsen: hoe doe je dat?

In iedere woning is het van groot belang om mooie ramen te hebben, die in goede conditie zijn. Daarmee houd je vocht en kou buiten, en warmte binnen. Ook de inbraakveiligheid is afhankelijk van ramen die in goede conditie zijn. Zijn ze oud en versleten, of functioneren de scharnieren niet goed meer, dan is het tijd voor vervanging. Het laten plaatsen van ramen kan echter behoorlijk prijzig zijn. Als een professionele monteur aan de slag gaat, dan betaal je daarvoor al snel honderden euro’s. De nieuwprijs van de ramen zelf is daar echter maar een fractie van. Dat maakt het een aantrekkelijk idee om zelf aan de slag te gaan. Als je het aandurft, kun je als doe-het-zelver veel geld besparen. Hier lees je wat meer informatie over waar je aan moet denken als je over weegt om zelf ramen te plaatsen. Kom je er uiteindelijk toch niet uit? Neem dan eens contact op met Mertens Ramen. Zij helpen je graag.

Bespaar kosten

Allereerst is het van belang om helder te krijgen hoeveel geld er bespaard kan worden met het zelf plaatsen van ramen. Laat je een ervaren specialist langskomen, dan betaal je – afhankelijk van het materiaal van de ramen – tussen de 750 en 1000 euro per vierkante meter. Doe je het zelf, dan betaal je natuurlijk de materiaalkosten van het raam. Ook moet je er op rekenen dat het je flink wat tijd kost: in de berekening moet je dus ook jouw eigen uren meetellen als kosten. Daarnaast zijn er nog enkele kosten, waar je misschien niet meteen aan zou denken. Zo heb je voor het plaatsen van ramen het juiste gereedschap nodig, die je waarschijnlijk niet zelf in huis hebt – en die je dus moet aanschaffen of huren. Ook is de kans groot dat je het raam niet in je eentje kunt plaatsen. Houd er dus rekening mee dat iemand je moet helpen, en dat daar eventueel ook enkele kosten aan verbonden zullen zijn.

Hoe plaats je een raam?

Het plaatsen van een raam is een pittige klus, die een goede voorbereiding vraagt. Zorg er dan ook voor dat je alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt in huis hebt, voordat je gaat beginnen. Ook is het handig om van tevoren uitgebreid te meten. Het plaatsen van een raam is namelijk een nauwkeurig klusje, dat op de millimeters aankomt. Hier wil je dus absoluut geen fouten bij maken. De klus zelf bestaat in feite uit vier stappen. Allereerst demonteer je het oude raam. Daarna plaats je, eventueel aan de hand van de bijgeleverde handleiding, het nieuwe raam. Vervolgens moet raam afgesteld worden, en tot slot moet je het afwerken om het raam tochtvrij en waterdicht te maken. Comeg adviseert.