Wastafel in de douche vervangen doe-het-zelf

In iedere badkamer staat wel een wastafel. Maar niet iedere wastafel is even mooi meer. Er kunnen barsten in zitten, de lak is er af, of de kraan werkt niet meer naar behoren. Kortom, er kunnen diverse redenen zijn waarom u een wastafel wilt vervangen door een nieuwe. Een wastafel vervangen is een klus die u als doe-het-zelver goed zelf kunt doen. U hoeft hier geen aannemer voor in te schakelen. Er is namelijk niet veel meer voor nodig dan de juiste benodigdheden en wat tijd. Hier leest u wat u moet doen als u besluit een nieuwe wastafel in de badkamer of toilet te plaatsen. Voor het vervangen hebt u de volgende benodigdheden nodig: wastafel, bevestigingsset van de wastafel, een sifon en de wastafelkraan. Eventueel komt hier nog een boor bij. Net zoals bij het vervangen van het keukenblad is deze klus zelf uit te voeren, indien u echter geen klus ervaring heeft kunt u deze klus beter uit handen geven.

Wat voor wastafel kiest u?

Allereerst is het belangrijk om de juiste wastafel te kiezen. Het zou vervelend zijn als u de nieuwe wastafel in huis heeft, maar het product blijkt niet te passen. Om dit ongemak te voorkomen is het belangrijk om eerst de afmetingen van de huidige wastafel op te meten. Houd er ook altijd rekening mee dat er een marge overblijft aan de zijkanten. Er zijn diverse wastafels op de markt. Veel wastafels hebben een rond design, maar er zijn ook vierkante wastafels. Ook komt u wel eens wastafels tegen met twee aparte kranen, of er zit een plateau aan vast waar u gemakkelijk badkamerbenodigdheden kunt plaatsen. Er is voor elke badkamer wel een mooie wastafel te vinden.

Hoe vervangt u de wastafel?

Een wastafel vervangen kunt u het beste met iemand samen doen, aangezien het aan het begin twee paar handen vereist. Als één persoon de wastafel tegen de muur houdt, kan de andere op de muur tekenen waar de gaten moeten komen voor bevestiging. Dan boort u gaten in de muur waar de wastafel bevestigd gaat worden. Zorg er voor dat deze gaten waterpas zitten ten opzichte van elkaar. Het kan zijn dat de gaten van de vorige wastafel de juiste afstand hebben als dat nodig is voor de nieuwe wastafel. Anders moet u nieuwe gaten toevoegen.

Het monteren

De volgende stap is het monteren van de kraan en het bovenste gedeelte van de sifon. Zo hoeft u dit niet meer te doen wanneer de wastafel al aan de muur hangt. Het bevestigen van de wastafel aan de wand doet u door de schroeven aan te draaien. Hiervoor moet u niet te hard draaien, anders kunnen er beschadigingen optreden. Als laatste sluit u de kraan aan op de waterleidingen, de sifon op de waterafvoer, en brengt u kit aan bij de naden tussen de wastafel en de muur. Gaat u een wastafel vervangen, dan is dit stappenplan in principe voldoen.

Een badkamer specialist inschakelen

Komt u er onverhoopt niet uit? Of ziet u het niet zitten om de wastafel te vervangen? Schakel dan de hulp in van een badkamer specialist. Via Badkamer-expres.nl komt u in contact met een vakman bij u uit de regio. Badkamer-expres.nl is specialist in renovatie, reparatie en ontwerp.