Spouwmuurisolatie materiaalkeuze

Bij een spouwmuur is er sprake van een binnenmuur en een buitenmuur. De ruimte tussen deze muren wordt wel de spouw of luchtspouw genoemd. Veel mensen kiezen er voor om de spouw te isoleren of vloerisolatie aan te brengen. Dit kan tijdens het bouwen van de spouwmuur worden gedaan, maar ook achteraf. In dat geval spreken we van na-isoleren. De keuze voor spouwmuurisolatie kan verschillende redenen hebben. Zo zorgt isolatie voor een lager energieverbruik (en dus een hogere milieuvriendelijkheid) en kan het ook geluidsoverlast terugdringen. Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie. Welke soort voor uw toepassing het beste is kan per geval verschillen. Comeg adviseert u over de diverse materialen.

Welke soorten materiaal zijn er?

Er zijn diverse soorten spouwmuurisolatie, variërend in populariteit en doeltreffendheid. Het vaakst wordt gekozen tussen PUR, EPS parels en glaswol. PUR is de afkorting voor polyurethaan schuim, een materiaalsoort die verschillende toepassingen kent. PUR kunt u in de spouwmuur krijgen door het via een gat in de muur te injecteren. Om die reden wordt het vaak bij de bouw al toegevoegd. PUR wordt als vloeistof ingespoten, maar vormt zich razendsnel om tot schuim. Dit schuim geeft een goede isolatiewaarde, doordat ook alle naden en kieren worden afgedicht.

Expanded polystrene

De EPS van EPS parels staat voor ‘expanded polystyrene’, de Engelse benaming voor dit materiaal. Het zijn lichte bolletjes die gemakkelijk in de spouwmuur kunnen worden geblazen. Het is betrekkelijk goedkoop, maar er is wel veel van nodig om alle ruimte op te vullen. Daarom wordt EPS ook vaker gebruikt voor kleinere spouwen. Voor huishoge muur is het dus minder geschikt. Voor spouwmuurisolatie zijn zwarte EPS parels het meest geschikt.

Glaswol

Ook glaswol wordt vaak gebruikt voor spouwmuurisolatie. Glaswol wordt gemaakt van hergebruikt glas. Dit wordt in de vorm van glasvlokken in de spouwmuur geblazen. Glaswol is verkrijgbaar in verschillende soorten en het is belangrijk om één van de beste soorten te kiezen. Zo krijgt u de beste isolatiewaarde, zowel qua geluid als qua temperatuur.

Welke soort moet u kiezen?

Zoals gezegd hangt het van de situatie af welke soort spouwmuurisolatie u moet kiezen. Wat het geval ook is, één van de bovenstaande materialen is het beste (EPS, glaswol, PUR). Soms wordt er ook gekozen voor vlas, kurk of steenwol, of een ander soort schuim dan PUR. Deze materiaalsoorten geven over het algemeen een minder goede isolatiewaarde. Het is aan te raden om een spouwmuur altijd optimaal te isoleren met het juiste materiaal. Voor akoestische isolatie (minder geluid) is het verstandig om glaswol te kiezen. Glaswol is ook voor het milieu de beste keuze. Gaat u een spouwmuur met een afwijkende voegmaat vullen, dan is het niet mogelijk om met glaswol te werken. PUR of EPS zijn dan gebruikelijke alternatieven. Gaat u een spouwmuur vullen met isolatie, dan is het dus belangrijk om de voordelen en nadelen van elk materiaal te kennen.

Een vakman inschakelen

In dit artikel vindt u vrij uitgebreide informatie over de diverse materialen die worden gebruikt bij spouwmuurisolatie. Heeft u vragen na aanleiding van dit artikel? De spouwmuurisolatie specialisten van Javo staan voor u klaar indien u meer informatie wenst te ontvangen over de prijzen en mogelijkheden.