Keukenblad vervangen doe-het-zelf

Als u al veel jaren hetzelfde keukenblad op het aanrecht heeft, dan kan deze op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Hoe lang een keukenblad mooi blijft is afhankelijk van veel factoren. Wat het vaakste voorkomt is dat het door langdurige belasting beschadigd is of door ingetrokken vocht bol is gaan staan. Wat de oorzaak ook is, een verouderd keukenblad kan erg vervelend zijn. Daarom is het verstandig om het blad te vervangen wanneer dat nodig is. Veel mensen kiezen ervoor om dit klusje te laten opknappen door vakmensen, maar een keukenblad vervangen kan u ook gewoon zelf. Comeg heeft de belangrijkste stappen voor u op een rij gezet.

Benodigdheden keukenblad

Elke doe-het-zelver begint goed voorbereid aan de klus. Dit geldt ook voor het vervangen van uw keukenblad. Voordat u aan de slag gaat, is het verstandig om al werkbladen in huis te hebben die enigszins op maat zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld bij uw plaatselijke bouwmarkt regelen, maar het kan ook in principe thuis. Als u het werkblad heeft klaarliggen zijn de volgende gereedschappen belangrijk om te hebben: schroeven ter bevestiging, verbindingsbeslag, siliconenkit, zaagbladen, rolmaat, kitpistool, boormachine, decoupeerzaag. Als u één van deze benodigdheden niet in huis heeft, wordt het erg lastig om de doe-het-zelf klus goed uit te voeren.

Stappenplan voor het vervangen

Heeft u eenmaal alles klaarliggen, dan is het slim u aan een stappenplan te houden. Een keukenblad vervangen gaat dan als volgt: eerst zaagt u stukken van het werkblad af als dat voor uw wand nodig is. Dit doet u door met een potlood aan te geven wat er van het blad af moet. Is uw werkblad al van tevoren gezaagd dan zijn er waarschijnlijk weinig aanpassingen te doen. Vervolgens boort u een gat in de uiterste hoeken van uw uiteindelijke keukenblad. Dit doet u door 10 centimeter van de zijkant genoeg ruimte voor de uitsparing over te laten. Met een decoupeerzaag kunt u vervolgens de uitsparingen in het blad zagen.

De laatste punten

Zijn de uitsparingen met kit afgedicht tegen vocht, dan is het tijd om het keukenblad op de onderkasten te plaatsen. Om het keukenblad vast te maken aan de onderkasten zijn speciale metalen hoekstukken nodig. Deze plaatst u zowel aan de bovenkant als onderkant van het werkblad. Het komt vaak voor dat een keukenwerkblad een hoek heeft, bijvoorbeeld als de keuken genoeg ruimte biedt voor een groot aanrecht. In dat geval heeft u twee stukken keukenblad die aan elkaar moeten worden bevestigd. Hiervoor kunt u een verbindingsprofiel gebruiken, of een versteksnede. Als laatste voegt u afsluitprofielen toe. Op deze manier is een keukenblad vervangen niet moeilijk. Het belangrijkste is om goed materiaal en goed gereedschap in huis te hebben. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf.

Contact met een keukenspecialist?

Keukenspecialist en timmerbedrijf Mhout.nl helpt u met het vervangen van het keukenblad indien u er zelf niet uit komt. Bezoek de website van Maarten Hout voor meer informatie.