Zelf uw terras bestraten

Voor een mooie en verzorgde tuin is het aanleggen van een terras een goede optie. Het bestraten hiervan kunt u zelf doen. Zelf bestraten is een klus die redelijk zwaar is en waar even wat tijd in gaat zitten, maar het is zeker wel een klus die u zelf uitkunt voeren. Zorg voor een goede voorbereiding, zoek mooie tegels uit, zorg voor de juiste materialen en met een goed stappenplan heeft u in één of twee dagen een mooi terras waar u jaren van kunt genieten. Komt u er zelf toch niet helemaal uit, dan schakelt u een bestrater in. Comeg adviseert.

Voorbereiding

Als voorbereiding meet u uw tuin op en maakt u een plattegrond op schaal. Zorg voor een ontwerp dat bij uw woning en uw budget past. De materialen die u nodig heeft voor het zelf bestraten zijn ophoogzand, een rubberen hamer, een opsluitband, kniebeschermers, een kruiwagen en natuurlijk de tegels zelf.

Verwijderen oude bestrating

U verwijdert de oude bestrating en planten en zet de maten van de bestrating uit met piketpaaltjes en touw. Zorg voor een ruimte van tien centimeter buiten de werkelijke maten.

Uitgraven tuin

Graaf vervolgens de tuin uit, ongeveer vijftien tot twintig centimeter diep. Stamp alles goed aan, haal de paaltjes en het touw weg en verdeel het ophoogzand over de oppervlakte. Zorg ervoor dat alles waterpas ligt en laat het een halve dag rusten zodat het compact wordt.

Piketpaaltjes zetten

Zet daarna de omtrek van de bestrating uit met de piketpaaltjes en een touw. Zorg ervoor dat de paaltjes op gelijke hoogte staan. Nu kan het zelf bestraten beginnen!

Bestraten terras

Begin met het bestraten aan de kant van uw woning. Leg de eerste tegel tegen de kantopsluiting aan, doe dit voorzichtig en nauwkeurig. Leg de volgende tegel er voorzichtig tegenaan. Dit blijft u doen totdat u het gehele terras heeft bestraten. Voor het aflopen van water slaat u met een rubberen hamer de verste tegels wat dieper. Controleer met een waterpas en een balkje of alles goed ligt. Maak eventueel tegels op maat met een tegelknipper of een tegelzaagmachine.

Voor het bestraten met gebakken getrommelde stenen en kinderkopjes heeft u meer tijd nodig. U moet namelijk iedere steen één voor één op de plaats tikken. Met deze stenen moet u op het zandbed zitten. U graaft met uw hand een geultje voor een rij stenen of bij kinderkopjes voor één steen, om vervolgens de stenen te plaatsen en met de rubberen hamer vast te slaan. Blijf dit doen totdat het hele terras bestraten is.

Terras afwerken

Als u zelf het hele terras heeft bestraten, strooit u voegzand over het terras wat u vervolgens in veegt met de bezem. Het zand aan de buitenzijde van het terras kunt u vervangen door potgrond. Dit zorgt er namelijk voor dat het gras of andere begroeiing tegen de zijkant aan kan groeien. Nu is uw terras klaar en kunt u er jaren van genieten! Komt u er zelf toch niet helemaal uit, of laat u het werk liever over aan een professional, dan schakelt u gemakkelijk een specialist van Vertap Klinkerwerken in. Vertap heeft 25 jaar ervaring in bestrating en is werkzaam in heel Vlaanderen.